top of page

DUBEN 2020

Slunce putuje v Beranu, začíná pučet většina stromů a keřů, ze země vyrůstají rostlinky zářivých barev, které nás zdraví ze zahrádek, parků, lemují cesty, kterými procházíme. Mnoho zvířat se probouzí se zimního spánku, po dlouhé zimě se navrací život. Tak by se dal popsat Duben, 4. měsíc roku, jehož název je odvozen od názvu stromu druidů. Řeč je o Dubu, stromu, kterého staří Germáni považovali za symbol přicházejícího jara. Podle nich je Dub strom blesku, který přivádí oheň z Vesmíru na Zemi a zúrodňuje ji. Zajímavostí je, že pod ochranou dubů se v té době konávala poradní shromáždění a jednalo se o právu a bezpraví. Veškerá usneseí přijatá pod dubem získala platnost zákona. To už dnes málokdo ví, nicméně některé zvyky spojené s příchodem tohoto měsíce známe dodnes.



PRANOSTIKY SPOJENÉ S DUBNEM


„Duben ještě tam budem.“ nebo „Prší-li na 1.dubna, bývá mokrý máj.“ či „Na mokrý duben – suchý červen.“Asi nás nepřekvapí, že všechny pranostiky se v dubnu týkaly především proměnlivého počasí, které je tento měsíc opravdu aprílové. Jednou prší, podruhé sněží, do toho začne svítit sluníčko a my ze zimních bund přesídlíme na jarní kabátky, které ale vzápětí vyměníme opět za zimní kožichy. Podle dřívějších kalendářů máme počítat s tím, že do 17.4. bude počasí jako na houpačce, zima vystřídá teplo a zase obráceně. Pak se počasí ustálí.


 

CO SE DĚJE V DUBNU?


APRÍL


Od 16. století zahajujeme měsíc aprílem, dnem žertů. Aperire neboli latinsky otevírat nám má připomenout otevírání přírody a s ní po zimě nastupující radost a uvolnění. Ne vždy byl ale tento den spojen s radostí. Podle starých lidových příběhů se tento den na stromě oběsil Jidáš, a proto byly zakázané práce, především ty na poli a chození v lese. Nářadí, které navíc tento den byla vyrobená, prý přinášela smůlu.


VELIKONOCE

Co se k měsíci dubnu také úzce pojí a je třeba zmínit jsou Velikonoce. Dnes možná pro mnohé především dny volna, barvení vajíček či hodování beránka a mazance. Tyto svátky však mají mnohem hlubší význam. Dříve byly pokládány za největší svátky, slavnost všech slavností, dny, na které se čekalo celý rok. Týden Velikonoc (Pašijový týden, poslední týden půstu před Velikonoci) začíná Květnou nedělí a končí Velikonočním pondělím. Název Velikonoce je odvozen od spojení slov Velká noc. Tou byla noc ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše Krista.

  • MODRÉ PONDĚLÍ a ŠEDIVÉ nebo také jinak zvané ŽLUTÉ ÚTERÝ jsou dny, ve kterých se nekonaly žádné velké obřady či ceremoniály. Nicméně ve žlutém úterý začínaly pomalu velikonoční přípravy. V tento den hospodyně uklízely a vymetaly pavučiny, neboť se věřilo, že tím přijde do všech domovů světlo a slunce. Žlutá je i barva představující zralost, vrcholné přípravy, v křesťanství pak věčnost, ctnost a Boží světlo.


  • ŠKAREDÁ STŘEDA nám má připomínat svým názvem Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek. Měli bychom se vyhýbat škaredění a mračení, neboť dle lidové pověry bychom pak byli každou středu v roce zakabonění. Kromě toho je ale tento den pověstný také pečlivým úklidem – duchové se vyháněli nejen z domácností, ale i z komínů, proto můžete zaznamenat i název SAZOMETNÁ.


  • ZELENÝ ČTVRTEK, další den v Pašijovském týdnu, svým názvem napovídá, že tento den je důležité dodržovat zelenou stravu – dát si španát, zelí či si přichystat salát z kopřiv. Ideální pokud vydržíme jíst celý den pouze zelené potraviny. Právě tento zvyk nám totiž dle pověry zajistí dobré zdraví po celý rok. Název prý také pochází od zelených bylin, které byly součástí poslední večeře Páně.


  • Velice důležitý den, den smutku na památku ukřižování, je VELKÝ PÁTEK. Tento den by se nemělo pracovat, uklízet, hrabat se v zemi, prát prádlo a ani nic vynášet z domu, neboť se věřilo, že by pak věci byly očarované. Tento den lidé vstávali před východem slunce a omývali se vodou, neboť se věřilo, že budou uchráněni před nemocemi. Celý den se dodržoval půst. S Velkým pátkem byla spojena víra v magickou sílu země a zázraky, které se toho dne dějí. Podle lidové víry se země otevírala, aby odhalila na krátkou dobu ukryté poklady. Proto bylo večer o Velkém pátku vidět v lesích, u zřícenin hradů a na dalších opuštěných místech hledače pokladů. Poklad prý označovalo světýlko, indy zařící a kvetoucí kapradí, případně otvor ve skále či zdi, z něhož vycházela zvláštní záře. Toho dne se podle pověsti otevíral na několik hodin i Blaník. Jinde věřili, že mohou na souš vycházet z vody vodníci a prohánět se na koních.


  • Na BÍLOU SOBOTU se bílílo a chystalo se na boží hod. V tento den se vařily sváteční pokrmy, pekly se mazance a beránci. Pletly se pomlázky z vrbového proutí a zdobila se vajíčka. Ukončením bíle soboty se završil půst.


  • K Božímu hodu, dalšímu dnu v týdnu - NEDĚLI VELIKONOČNÍ - vždy patřily tradiční pokrmy - beránek, mazanec, chleba, vejce víno.Věřilo se, že kdo v tento den okusil posvěceného beránka, našel podle pověry ztracenou cestu v lesích.


  • Velikonoce pak končí VELIKONOČNÍM PONDĚLÍ spolu s tradicí, kdy mladíci chodí vyšlehat dívky pomlázkou z vrby, aby byly celý rok veselé, pilné a zdravé. Na některých místech se slavila tradice trochu opačně - dívky chodily polévat chlapce, aby i oni byli celý rok svěží.



Navzdory dnešnímu, uspěchanému životnímu stylu se mnohé velikonoční zvyky udržely dodnes. Nechodíme se sice omývat do potoka, nenosíme křížky na pole ani nebílíme domácnosti. Ale od jarního úklidu, malování kraslic a pletení pomlázek se neupustilo. Velikonoce totiž nejsou jen křesťanským svátkem a dodržováním tradic, ale přinášejí sebou po dlouhých a studených měsících příslib jara.



DALŠÍ SVÁTKY


22.4. oslavíme Den země, o které si ještě více napíšeme, 24.4. svatého Jiří a 30.4. Filipojakubskou noc neboli Beltain, pálení čarodějnic.

 

ASTROLOGIE

Tyto dny nám vládne Slunce v ohnivém Beranu, které 20. dubna přechází do zemského Býka. Beran je úplně první znamení zvěrokruhu, podle astrologických výpočtů a starých kalendářů nám teprve tímto obdobím končí rok předchozí a naplno vstupujeme do roku nového – tedy roku 2020. Je to tím, že Kozoroh, Vodnář a Ryby, které po sobě jdou od ledna do března ještě uzavírají rok 2019 a Beranem naplno vstupujeme do roku nového. Z toho důvodu jsou proto měsíce březen a duben často energetickymi vychýlenými, probíhají v jakýchsi extrémech. Něco podvědomě pouštíme a zároveň se připravujeme na nový začátek. Naše energie, naše nálada se tyto měsíce mohou houpat ze strany na stranu. Jednou jsme unavenými, podruhé pálíme přímo na cíl bez jakéhokoli vyčerpání. Duben 2020 se nám odehrává astrologicky především pod planetami Pluto a Saturn, o kterých už jsem se zmiňovala v několika předchozích článcích. Jsme zkoušeni ze svého životního stylu, ze svých priorit a zásad, ze svého nastavení. To celé umocňují Lilith a a Cheiron v Beranu. Mars ve Vodnáři nám ale pomalu otáčí hlavu k přírodě a opravdovým hodnotám. Uran v Býku nám ukazuje, jakými způsoby můžeme změnit svůj život, nabízí řešení.


 

NUMEROLOGIE

Numerologicky se nacházíme pod číslem 4, které symbolizuje majetek, peníze, nejistotu a nestálost, i přes to, že se na první pohled může zdát toto číslo velmi pevným. V tarotu je spojeno s kartou Císaře, který hlásá trpělivost, vytrvalost a plán. Cesta na trůn je dlouhá, vyžaduje pečlivost a přípravu. To samé se po nás chce i nyní. Nikam nechvávat, nikam se nehnat, avšak být bystrými a nenechávat nic náhodě. Nechávat něco jen tak, až se samo uděje, se za energie Císaře nevyplatí, neboť Císař jako archetyp potřebuje ustát mnohé a k tomu mu dopomůže především chladná hlava a dobrý plán. Avšak s trpělivými a klidnými kroky.


 

ZDRAVÍ

Podle čínské medicíny jsou v měsíci dubnu ohroženy játra. Ty jsou největším orgánem dutiny břišní, leží na pravé straně pod bránicí a jsou klíčovým orgánem metabolismu. Játra jsou nezastupitelná při detoxikaci organismu. Podpoříte je, když na týden až 14 dnů vysadíte veškeré živočišné produkty, tedy maso a mléčné výrobky. Nejvhodnější pro začátek je úplněk 8.4., pak začne Měsíc couvat. Játra, jejichž činnost je aktivní mezi 1 a 3 hodinou ranní, jsou psychosomaticky spojena s hněvem a „primitivními lidskými emoci“ jako je křivda, jedovatost, úzkost či strach. Aby játra mohla dobře fungovat, je důležitá nejenom vyvážená strava a dobrý pitný režim, ale i opuštění od výše zmínených emocí. Když játra stagnují, varují nás, že neumíme přijímat lidi kolem nás takoví jací jsou, příliš se trápíme tím co bylo a neumíme odpouštět a radovat se. Pokud játra nefungují, máme nízký tlak, špatnou pleť nad nosem a obočím a jsme unavení.

 

PŘEDPOVĚĎ PRO JEDNOTLIVÁ ZNAMENÍ

Předpověď pro jednotlivá znamení je i tentokrát více zobecňěná. Jedna karta, která byla vytáhlá u jednotlivého znamení symbolizuje radu na co se zaměřit, kam směřovat svou pozornost, či čemu se tento měsíc vyhnout.



BERAN


Karty pro Berany, které na měsíc duben vypadly ukazují na zintenzivnění vzteku, který v sobě Berani nějakou dobu potlačovali a který z nich půjde postupně ven a bude se v dubnu silně hlásit o slovo. Je to vztek, který souvisí s pocitem bezmoci. Berani mi v dubnu vypadávají v roli malého dítěte, které je závislé na někom okolo a nemůže udělat úplně to, co by si přál. Toho rodiče, který říká co a jak by mělo být, může v této chvíli symbolizovat opravdu kdokoli, avšak Beran s tímto pocitem podřízenosti bude silně zápasit. Bude se po něm chtít, aby se zpovídal, prosil, poslouchal příkazů, které se mu ale nelíbí a jsou mu spíše prosti srsti, bude po něm chtít jakési podřízení se něčemu, co mu není jednoduše příjemné. Karty ale ukazují, že Berani si právě teď zažívají karmické období, proto pro ně duben nemusí být úplně jednoduchým měsícem a spíše prozkouší, co všechno mají v sobě Berani nezpracováno. Půjde tu především o jejich pocity a emoce, které se intenzivně ozvou pokaždé, kdy nebude mít Beran pod kontrolou a nebude moci dělat to, co sám chce. Karty proto jasně radí zůstat v klidu, nedělat žádné unáhlené rozhodnutí a ideálně se podívat na své emoce vzteku a bezmoci, které se mu tento měsíc otevřou, aby si je Berani zpracovali.

BÝK


Býci, Vaše karty na duben se točí především kolem financí a práce. Karty, které vypadly ukazují na nějaké překážky, které jsou s těmito oblastmi spojeny, věci nepůjdou podle plánu a tak, jak jste chtěli nebo jak bylo původně vymyšleno. Někteří Býci budou dost možná měnit práci nebo se budou potýkat se situací, která je donutí zapřemýšlet nad změnou práce, což ale nemusí být způsobeno současnou krizí. Ta to možná pouze jen urychlí, neboť někteří Býci pracují v zaměstnáních, kde nejsou spokojeni a šťastni již delší dobu, práce nebo platové ohodnocení jim nevyhovuje a události posledních týdnů jim ještě více otevřou oči. To neznamená, že by hned teď museli práci měnit, ale jejich myšlenky se budou postupně stáčet tímto směrem. Býci také budou řešit citové věci, je vidět, že přijde situace, která je jakoby „zabolí u srdce“. Toto zabolení se bude týkat pravděpodobně partnerů nebo nějaké milované osoby vedle nich. Býci budou zklamáni chováním toho druhého, ale netřeba klesat na mysli. Situace mají pouze prozkoušet, jak umí Býci zůstat v klidu i v situacích, kdy nejsou naplněna jejich očekávání. Partnersky prochází Býci aktuálně vnitřní přeměnou a uzdravováním.

BLÍŽENCI


U Blíženců vypadávají karty symbolizující dobré finanční podmínky, roli matky, či ženy vedle nich a varování v podobě unáhleného jednání. Blíženci mají v dubnu celkem pěkné karty, které ukazují, že to co se aktuálně děje není a nebude vlastně tak strašné, jak to nyní vypadá. Ženy Blíženkyně, které mají děti, budou tento měsíc především v roli matky pečující o své blízké, v roli pečovatelky, ochránkyně rodinného krbu. Ženy Blíženkyně nemající děti mohou řešit těhotenství, děti někoho vedle nich, neboť karty ukazují, že jejich zrak spadává na oblast dětí, které se kolem nich točí nebo mohou točit. Zesílené téma je zde ženství a ženské orgány obecně, což může souviset i s tím, že ženy Blíženkyně budou řešit něco se svou matkou/babičkou/tetou/dcerou/vnučkou/zaměstnavatekyní/koleyní/úřednicí, obecně s nějakou ženou, se kterou je pojí jejich aktuální, ale dost možná i budoucí životní situace. Ta žena, která vedle nich stojí má v ruce klíč, tudíž ona je nyní ve velké míře tou, která určuje štěstí Blíženců, je to žena, která má v rukou aktuálně jejich „osud“. Proto by si měli dávat Blíženci pozor, aby neudělali nějaký chybný krok či neřekli něco, co by je později mohlo mrzet. Je třeba být chytrými a opatrnými. Karty také ukazují, že některé situace se mohou vléci déle, než Blíženci chtějí, nicméně karty jasně ukazují, že vše se děje tak jak má a proto je třeba zachovat chladnou hlavu a pozitivní mysl.

RAK


U Raků také nevidím žádné velké finanční propady nebo finanční situaci, která by jim měla podkopávat nohy. Raci vše finančně zvládnou. Možná se uskromní, ale nebude to nic hrozného. Finance nebo finanční záležitosti, pokud jsou nestabilní či nejisté, by měly být v pořádku. Avšak co se v dubnu u Raků bude hodně řešit je téma strachů, nejistoty, ale také lží, pomluv a nějakých nekalostí. Raci kolem sebe budou mít v dubnu člověka, který s nimi některé věci nemyslí úplně upřímně a říká něco, co ale nemá úplně v plánu. Je zde vidět vyloženě tahání za nos, pomluvy, faleš, je to člověk, který něco říká a něco jiného dělá. Je dost možné, že je spojen s pracovním prostředí, proto by si měli Raci dávat pozor komu věří. Padá mi u jejich osoby také taková jejich vnitřní změna, jakési nahlédnutí pod pokličku, podívání se tváří v tvář svým nehezkým stránkám, ale bude na Racích, zda na nich začnou pracovat. Situace jim je pouze ukáží, ale aktivita už bude na nich. Také mi zde padají karty nějakého neustálého rozhodování, jako kdyby byli Raci v situaci, kdy neví co dělat, jak se zachovat, jak se rozhodnout, protože mají na výběr a ne a ne si vybrat. Rozhodnutí je ale velmi důležité, jako kdyby určilo jejich další životní cestu.


LEV


Lvíčci, tak úplně jednoduše. První polovina dubna bude v některých aspektech ještě náročná, v druhé polovině dubna se mnoho věcí rozjede a Vy ucítíte konečně pevnější půdu pod nohama. U Lvů mi na měsíc duben vypadly karty, které hovoří o nějakých zbořených plánech, snech, nadějích, o ztracené víře. Některé věci, které si plánovaly nebudou možné, tudíž můžeme říci, že je to trošku jakási čára přes rozpočet. Právě Lvi se mohou trápit nějakou situací, kterou plánovaly a která se aktuálně vyzobrazuje jako zcela nereálná. Padají mi zde karty zboření plánů a zklamání, což se může odrazit na psychice. Karty ukazují, že Lvi nebudou vědět kudy kam, budou skákat od jednoho ke druhému, v některých věcech se mohou cítit nejistě, nestabilně, jaksi vychýleni ze svého normálu, což se v této situaci dá předpokládat. Když ale Lvi vydrží, je vidět, že se druhá polovina dubna odehraje více podle jejich představ a věci, které se zastavily se opět rozjedou. Lev bude mít konečně nějaký cíl a vizi, která je reálná pro naplnění. Takže hlavu vzhůru, protože na konci dubna už máte Slunce.


PANNA

Panny, Vaše karty ukazují v dubnu na nějaký smutek, osamocení, možná i jakousi lítost ze situace, která se nyní odehrává celkově všude kolem nás, ale možná i ze situace, která se týká nějak více Vaší řešené, aktuálně prožívané situace. Plány se bortí, situace se úplně nedějí tak, jak byste si přály, z něčeho jste přešlé, dost možná i unavené, a čeká Vás nějaké rozhodování co a jak v budoucnu udělat. To ale zatím není aktuální. Nyní je třeba vytrvat v pozitivním nastavení, je vidět, že koncem dubna už bude lépe a situace se obrátí a více rozjasní. Zdravotně mi zde hodně vybíhají karty spojené se srdcem a zády, takže dejte pozor na příliš velký tlak a na strnulé pozice, také je třeba hlídat psychiku, protože ta podle karet u Vás pojede od poloviny dubna na plné obrátky. Finačně se bát nemusíte, karty ukazují, že vše zvládnete dobře a s nadhledem.


VÁHY

Váhy, u Vás karty také neukazují na nějakou špatnou finanční situaci, je vidět, že jste vynalézavé a dokážete si hravě poradit v každé situaci. Také je vidět, že se stáváte více otevřené řešení něčeho, co Vám nebylo dříve příjemné a co byste tak jednodudše nezkously. Chvilkama Vás přepadnou chmury a únava z toho všeho, co se kolem Vás děje, na druhou stranu ale nevidím, že byste v takovém stavu měly zůstávat celý měsíc. Karty spíše ukazují, že u Vás bude duben pocitově a náladově spíše jak na houpačce, protože jednou Vás vidím úplně v poklidu, pak hned skáče karta s vyšťavěním a nechutí cokoli rozebírat a řešit. Tématem je zde střídmost, tedy naučit se neskákat zbytečně do extrémů, ale snažit se udržet se v jedné rovině a své emoce a pocity vyvážit. Situace Vás budou zkoušet především psychicky, jako kdybyste měly ukázat, že informace, které jste v minulém období dostaly či to všechno, co jste si uvědomily, vnímáte a umíte to z té teoretické roviny převést i do praxe.

ŠTÍR


Štíři, měsíc duben pro Vás bude měsícem přemýšlení, analyzování a hodnocení Vašich partnerských vztahů. Budete mít potřebu vracet se v myšlenkách ke svým bývalým partnerům, ke svým bývalým láskám, Vaše pozornost půjde spíše do minulosti než do budoucnosti. Některé chvilky Vás i přepadne nostalgie, ale nebude to nic strašného. Spíše takové malé navrácení se do chvilek, které jsou pryč. Duben pro Vás v některých vztahových aspektech může být symbolický uzavíráním nějaké etapy, završení nějakého tématu, který je spojen s partnery, jako kdybyste si potřebovali některé věci jednoduše odžít a pustit. Opustit to všechno, co už nechcete, aby ve Vás nebo vedle Vás pokračovalo. Co se týče aktuální situace, že byste se nějak hroutili, to se také říci nedá, naopak. Budete to právě Vy, kteří budou ještě podporovat ty okolo.

STŘELEC

Střelci, podobné karty jako u Štírů akorát trochu v jiném kontextu. I Vaše karty ukazují na jakési vnitřní analyzování, potřebu stáhnout se a přemýšlet. U Vás se však nejedá o navrácení se do minulých vztahů jako tomu bylo u Štírů, ale u Vás se jedná o celkovou potřebu s nikým příliš nekomunikovat, s nikým teď extra neudržovat žádné velké diskuse, ale jen tak být a věnovat se sám sobě. Diskutovat potřebujete hlavně sami se sebou a od toho se nechcete nechat vyrušovat. Váš pohled se vlivem několika situací bude v mnoha směrech měnit, ucítíte tlak na to, jak se na některé věci dívat. Dost možná budete zažívat i konflikt v nějakých rozhodnutích – jak se rozhodnout, na jakou stranu se přiklonit, co si o některých věcech či lidech vlastně myslet. Vše se ale bude odehrávat jakoby ve Vás.


KOZOROH

Kozorozi mají jasné karty ukončování, uzavírání a dovršení. Něco se v jejich životě naplní, jako kdyby nadešel čas některé věci změnit a uzavřít. Odstřihnout se od nějakých osob, pustit situace, které Vaši hlavu zaměstnávaly již měsíce před, dokončit projekty, které byly rozdělané. Teprve ale teď přišel ten pravý čas na to pohnout se zase kupředu, rozjet se. I přesto, že některé kroky k uzavření jste udělali již dřív, nedošlo ještě k úplnému odpoutání nebo vnitřnímu uzavření. To budete řešit v dubnu. Je dokonáno. Jedna etapa Vašeho života se dost možná uzavírá. Karty také ukazují, že v dubnu budete nabírat potřebnou energii k novým cestám a novým začátkům, dost možná i k novém projektům, novým nápadům, které právě v dubnu nebo počátkem května započnete a rozjedete. Rada karet je především nedržování se dlouho tam, kde už teď cítíte, že tam nemáte co dělat.


VODNÁŘ


Vodnáři, více než sebe budete v dubnu řešit ty kolem sebe. Karty kolem Vás jasně ukazují řešení s nějakým mužem (otcem, zaměstnavatelem, úřední osobou, nadřízeným), jehož se bude týkat většina Vašich dubnových situací. Jako kdybyste pracovně neustále něco řešili a Vaše vedení nebo lidé z pracovní sféry Vás zkoušeli z toho, jak si sami sebe vážíte, jak máte nastavené své hranice a jak si je umíte držet. Musím Vás však potěšit, že pokud si budete stát za svým a obhájíte si své názory a postoje, dosáhnete toho, čeho potřebujete. Právě pracovní sféra se bude v dubnu hodně točit kolem toho, jak umíte být pevní ve svých názorech a hodnotách. Vztahově také řešit budete, a to nejen lidi v rodině (rodiče, sourozence, tety, strýce,..), ale i své partnery. Zadani Vodnáři budou obdivovat své protějšky, budou se do nich ještě více zamilovávat a obdivovat jejich osobnost, nezadaní Vodnáři se budou navracet v myšlenkách ke svým bývalým partnerům, nebo intenzivně hledat nový protějšek.

RYBY


Ryby, u Vás karty ukazují na intenzivní řešení finanční situace (což se asi dá vzhledem k aktuální situaci předpokládat). Karty ukazují na nějaké pozastavení, stopku, čekání, obavy vyplývající z nejisté finanční situace. Ze všech znamení zvěrokruhu to budete právě nejvíce Vy, kdo bude vnitřně propadat negativním myšlenkám a pesimismu. Karty jednoznačně radí zaměřit se na tyto své postoje a nepropadat negaci i v momentě, kdy nejsou karty jasně rozdány. Další karty hovoří o špatných rozhodnutích. Ty mohou být špatnými především kvůli nesprávnému načasování. Karty radí čekat, a pokud do situace nevyžaduje, nedělat žádné velké kroky, které by celou situaci ještě více zhoršily. Máte zachovat chladnou hlavu a více než na budoucnost se soustředit na to co je teď. Také je třeba poslouchat svou intuici, dávat na ní.


Autor: Tereza

Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page