A máme tu středu! Středě se v Pašijovém týdnu - neboli týdnu před Velikonocemi říkalo nejčastěji škaredá nebo také sazometní či smetná. Název "sazometní" nebo "sazometná" si asi umíme odvodit všichni - hospodyně tento den pokračovaly v úklidu vymetáním sazí z komínu, neboť je čekalo velké pečení. Ty movitější si zavolaly na pomoc kominíka. Byl to také poslední den úklidů, na zelený čtvrtek, který nás čeká zítra, se už dle pověr uklízet nemělo.
S názvem škaredá se můžeme setkat s několika odůvodněními. Nejčastěji se literární prameny shodují, že tento den se Jidáš škaredil na Krista a tento den ho také zradil. Proto se podle lidové víry nesmí nikdo toho dne mračit, jinak by se škaredil po všechny středy v roce. Takže jestli nechcete mít své další středy v roce na h****, nezapomeňte se dnes usmívat. Když to hospodyňky stihly, pekly také navečer Jidáše. Svým pokrouceným tvarem připomíná tato dobrota provaz, na kterém se Jidáš po zrazení Krista oběsil. Níže, kdo bude chtít, jsem Vám na stránkách přepsala recept.
Hezký dnešní den!
Autor: Tereza
RECEPT: odkaz zde
תגובות